|
ROI: chcesz zasiłek? Pracuj na rzecz społeczności 1 Rok, 5 mies. temu
|
|
|
ROI: chcesz zasiłek? Pracuj na rzecz społeczności
W najbliższych miesiącach ok. 10 tys. irlandzkich bezrobotnych, którzy pobierają zasiłki, otrzyma propozycję pracy na rzecz lokalnych społeczności. Odmowa będzie równoznaczna z utratą pomocy - donosi "Irish Times".
Zgodnie z propozycją Éamona Ó Cuív, który w irlandzkim rządzie odpowiada za opiekę społeczną, pilotażowy program będzie prowadzony w ciągu następnych czterech miesięcy. Zajęcia, które zostaną zaproponowane bezrobotnym to m. in. opieka nad dziećmi, pomoc w funkcjonowaniu klubów sportowych i prace remontowe.
Osoby, które podejmą się tych zadań będą otrzymywać 210 euro za 19,5-godzinny tydzień pracy. Celem programu jest pomoc dla bezrobotnych, którzy będą mieli okazję zdobyć nowe umiejętności oraz walka z wyłudzeniami. Odmowa podjęcia pracy będzie równoznaczna z utratą zasiłku, więc osoby, których nie ma w Irlandii lub pracują "na czarno" stracą możliwość korzystania z państwowej pomocy.Jeżeli pilotaż okaże się sukcesem liczba osób zaangażowanych w program wzrośnie do 40 tys.
CO SADZICIE O TYM RODACY?
|
|
xXx
|
|
|
|
|
O:ROI: chcesz zasiłek? Pracuj na rzecz społeczności 1 Rok, 5 mies. temu
|
|
|
Trochę za póżno się za to wzieli ale w końcu sie obudzili:)))
|
|
ira
|
|
|
|
|
|
|
|
W końcu ktoś mądry w rządzie. Zobaczymy jak przesieje to liczbę bezrobotnych.
|
|
Darek....
|
|
|
|
|
|
|
|
Miemy nadzieje ,ze to cos zmieni,chociaz napewno odezwa sie glosy ,ze nie jest to zajecia zgodne z Ich oczekiwaniami albo wyksztalceniem.
|
|
Ania
|
|
|
|
|
|
Oklaski: 2
|
|
Jak ktoś chce mieć pracę to będzie zadowolony że jest cokolwiek, najbardziej będą psioczyć zapewne Ci co nie mają zamiaru pracować (siedzieć w domu i niech kasa spływa do kieszeni).Popieram ten pomysł z pracą zastępcza. Jak ktoś nie chce pracować przy "byle jakiej" robocie to może sobie znajdzie coś na własne oczekiwania. A i liczba bezrobotnych się zmniejszy.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ty Andzia,idz spac bo rano do pracy trzeba wstac i nie psiocz za duzo 
|
|
daj mi ***
|
|
Ostatnio zmieniany: 2010/08/31 09:42 Przez Arecki.Powód: [cenzura]
|
|
|
|
|
|
No i mamy juz pirwszego intieligenta...
|
|
Jogo
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
olo
|
|
|
|
|
|
|
|
[cenzura]
|
|
emergency
|
|
Ostatnio zmieniany: 2010/08/31 11:07 Przez Arecki.Powód: [cenzura]
|
|
|
|
|
|
Juz to widze jak cyganie ktorych jest najwiecej na zasilkach pracuja spolecznie ha ha.Pracuje od kilku lat w takiej dzielnicy i znam ich dobrze co oni moga i do czego sa zdolni.Irlandzkii rzad sam sie ich boi!!!!! Masz jakies watpliwosci zapraszam na Ballybane.
|
|
mini
|
|
|
|
|
|
Oklaski: 1
|
Ciekawe czy to pomoze..... ale zawsze to cos, przynajmniej jakies proby.....
tylko, ze ja za nic nie zgodzilabym sie zeby ktos taki mial opiekowac sie moja pociecha! wiec akurac childcare to pomysl chybiony uwazam. powinni sprzatac, sadzic kwiatki, karmic ryby w aquarium  albo jeszcze cos innego wymyslnego. niech choc na krotka chwile zmienia swoj styl zycia z pasozytniczego na pozyteczny . Czy myslicie , ze bedzie bunt??
|
|
|
|
|
|
|
|
|
anna s. napisał:
Ciekawe czy to pomoze..... ale zawsze to cos, przynajmniej jakies proby.....
tylko, ze ja za nic nie zgodzilabym sie zeby ktos taki mial opiekowac sie moja pociecha! wiec akurac childcare to pomysl chybiony uwazam. powinni sprzatac, sadzic kwiatki, karmic ryby w aquarium albo jeszcze cos innego wymyslnego. niech choc na krotka chwile zmienia swoj styl zycia z pasozytniczego na pozyteczny . Czy myslicie , ze bedzie bunt??
TO ZE KTOS JEST NA ZASILKU NIE OZNACZA ZE JEST PASOZYTEM. ZYCZE CI ABYS TEZ POSMAKOWALA BYCIA BEZROBOTNYM CHYBA ZE Z TWOIMI KWALIFIKACJAMI, DOSWIADCZENIEM ORAZ ZNAJOMOSCIA JEZYKA CI TO NIE GROZI.
P.S.POCHWAL SIE NA FORUM JAKA PRACE TERAZ WYKONUJESZ, JAKIE MASZ DOSWIADCZENIE I NA JAKIM POZIOMIE JEST TWOJ ANGIELSKI.
|
|
KAZMIERZ
|
|
|
|
|
|
|
Prace interwencyjne bo tak się to nazywało kiedyś w Polsce, to dobry pomysł. Tutaj na pewno znajdzie się dużo takich ofert i myślę że większość nie będzie miała żadnych oporów pracować. Co do systemu opieki socjalnej to na pewno w Irlandii nie czuję strachu przed utratą pracy ponieważ z zasiłku można spokojnie opłacić wszystkie rachunki, utrzymać samochód, i żyć skromnie w oczekiwaniu na znalezienie nowej pracy. Pozdrawiam wszystkich rodaków pozostających bez pracy i życzę rychłego powrotu do grona społeczności produktywnej. 
|
|
Kornel
Expert Boarder
|
|
|
|
|
|
|
|
Do pracy nieroby, pasozyty i nieudacznicy
|
|
Hans
|
|
|
|
|
|
|
|
Hans napisał:
Do pracy nieroby, pasozyty i nieudacznicy Hans,do pracy to sa woly i osly takie jak ty.Nikt normalny nie pujdzie j.bac za te same pieniadze co ty, jesli mu placa -chyba normalne nie.Tak ze GOOD LUCK
|
|
Wujek Adik
|
|
|
|
|
|
|
|
Wujek Adik napisał:
Hans napisał:
Do pracy nieroby, pasozyty i nieudacznicy Hans,do pracy to sa woly i osly takie jak ty.Nikt normalny nie pujdzie j.bac za te same pieniadze co ty, jesli mu placa -chyba normalne nie.Tak ze GOOD LUCK
dobrze godosz kolego...nie kituj:D
|
|
zloty krasnal
|
|
|
|
|
|
|
Hans, jesteś baaaaaardzo prymitywny. Wiesz co to znaczy? Dla ciebie tylko bezludna wyspa, bez żadnych żyjących stworzeń abyś nie mógł ich skrzywdzić. Żyj długo i szczęśliwie w przekonaniu o swojej wyższości nad innymi. 
|
|
Kornel
Expert Boarder
|
|
|
|
|
|
|
|
No i wyszlo ze jestem niemormalna:D bo mam zasilek jestm na WPP zeby podniesc kwalifikacje i zdobyc irlandzkie doswiadczenie zgodne z moim polskim wyksztalceniem i zawodem a to oznacza ze jak to kolega wyzej okreslil: j***ie full tima za te same peiniadze co JB czyli 196/tydzien. No coz mi moja nienormalnosc nie przeszkadza i jesli ktos tu wykorzystuje rzad to mysle tylko ze pracodawcy, bo na darmowego pracownika jest ostatnio popyt....
|
|
Verka
|
|
|
|
|
O:ROI: chcesz zasiłek? Pracuj na rzecz społeczności 1 Rok, 4 mies. temu
|
Oklaski: 9
|
Kornel napisał:
Prace interwencyjne bo tak się to nazywało kiedyś w Polsce, to dobry pomysł. Tutaj na pewno znajdzie się dużo takich ofert i myślę że większość nie będzie miała żadnych oporów pracować. Co do systemu opieki socjalnej to na pewno w Irlandii nie czuję strachu przed utratą pracy ponieważ z zasiłku można spokojnie opłacić wszystkie rachunki, utrzymać samochód, i żyć skromnie w oczekiwaniu na znalezienie nowej pracy. Pozdrawiam wszystkich rodaków pozostających bez pracy i życzę rychłego powrotu do grona społeczności produktywnej.
Zgadzam się. Nawet jeśli dla kogoś będzie to oznaczało pracę znacznie poniżej kwalifikacji to zmotywuje go to bardziej do znalezienia czegoś porządnego. Na zasiłku łatwo się rozleniwić i potem coraz trudniej wrócić do full time. Dołączam się do pozdrowień dla bezrobotnych.
Pozdro!
|
|
|
|
|
|
|
O:ROI: chcesz zasiłek? Pracuj na rzecz społeczności 1 Rok, 4 mies. temu
|
|
|
BRAVO
|
|
Monkeyheads
|
|
|
|
|
O:ROI: chcesz zasiłek? Pracuj na rzecz społeczności 11 mies., 3 tygodni(e) temu
|
|
|
Nie ma pracy dla bezrobotnych zadnej szukam juz 3 miesiace i nie ma zadnych szkoleń zeby zmienic zawód wszystko to bzdura że socjal pomaga nawet zasiłków nie chca dawac nawet jak sie nalezy tylko papiery każa przynosic żeby terminy mijały
|
|
tomek
|
|
|
|
|
|
|
|
jesli ci zasilek przysluguje a nie dostaniesz-odwoluj sie!to Twoje prawo.pozdrawiam wszystkich w trudnej sytuacji
|
|
do Tomka
|
|
|
|
|
|
|
|
xXx napisał:
W najbliższych miesiącach ok. 10 tys. irlandzkich bezrobotnych, którzy pobierają zasiłki, otrzyma propozycję pracy na rzecz lokalnych społeczności. Odmowa będzie równoznaczna z utratą pomocy - donosi "Irish Times".
Zgodnie z propozycją Éamona Ó Cuív, który w irlandzkim rządzie odpowiada za opiekę społeczną, pilotażowy program będzie prowadzony w ciągu następnych czterech miesięcy. Zajęcia, które zostaną zaproponowane bezrobotnym to m. in. opieka nad dziećmi, pomoc w funkcjonowaniu klubów sportowych i prace remontowe.
Osoby, które podejmą się tych zadań będą otrzymywać 210 euro za 19,5-godzinny tydzień pracy. Celem programu jest pomoc dla bezrobotnych, którzy będą mieli okazję zdobyć nowe umiejętności oraz walka z wyłudzeniami. Odmowa podjęcia pracy będzie równoznaczna z utratą zasiłku, więc osoby, których nie ma w Irlandii lub pracują "na czarno" stracą możliwość korzystania z państwowej pomocy.Jeżeli pilotaż okaże się sukcesem liczba osób zaangażowanych w program wzrośnie do 40 tys.
Podoba mi sie to..mam dosc siedzenia w domu i chetnie sie podejme takiej pracy..a i sumienie bede miala czyste gdy ktos bedzie mowil o pasozytach na socjalu..to nie jest mile tymbardziej dla tych ktorzy naprawde sie staraja i kazdego dnia szukaja pracy.Szukanie pracy to ciezka praca jak glosi socjal w hynes building..a tak powaznie pieniadze zarobione wlasnymi rekami maja wieksza wartosc.Na socjalu jestem z przymusu..mam nadzieje ze wiosna sezon na zatrudnienia sie ruszy i sie od tego uwolnie.Wole pracowac wiec jak dla mnie ten pomysl jest swietny..buntowac sie beda tylko nieroby.Pozdrawiam!
|
|
ola
|
|
|
|
|
|
|
|
ola napisał:
xXx napisał:
Podoba mi sie to..mam dosc siedzenia w domu i chetnie sie podejme takiej pracy..a i sumienie bede miala czyste gdy ktos bedzie mowil o pasozytach na socjalu..to nie jest mile tymbardziej dla tych ktorzy naprawde sie staraja i kazdego dnia szukaja pracy.Szukanie pracy to ciezka praca jak glosi socjal w hynes building..a tak powaznie pieniadze zarobione wlasnymi rekami maja wieksza wartosc.Na socjalu jestem z przymusu..mam nadzieje ze wiosna sezon na zatrudnienia sie ruszy i sie od tego uwolnie.Wole pracowac wiec jak dla mnie ten pomysl jest swietny..buntowac sie beda tylko nieroby.Pozdrawiam!
Wspolczuje ci dziewczyno...
|
|
Daria
|
|
|
|
|