Coraz więcej restauracji zamkniętych przez FSAI

Galway.pl 22 stycznia 2019

Coraz więcej restauracji zamkniętych przez FSAI

Liczba zamkniętych z powodu skandalicznych warunków pracy z żywnością restauracji w 2018 roku wzrosła w Irlandii o ponad 25% w porównaniu do poprzedniego roku.

Dyrektor FSAI Dr Pamela Byrne opisała sytuację jako niedopuszczalną.

Najwięcej restauracji (stacjonarnych i oferujących jedzenie na wynos) zamknięto w Dublinie (22), Cork (7) i Louth (6).

fsai

FSAI via Statista

Powodem zamknięcia punktu gastronomicznego przez FSAI (irlandzki odpowiednik sanepidu) jest zwykle niewystarczająca higiena przechowywania lub przygotowywania żywności.

W jednej z restauracji w Meath znaleziono odchody gryzonia w rozerwanej paczce frytek i martwą mysz na podłodze za lodówką.

“Obecność gryzoni w kuchni stanowi poważne i bezpośrednie zagrożenie dla zdrowia ludzi” – podkreślają inspektorzy prowadzący kontrole.

W Kilkenny zamknięto obiekt gastronomiczny po tym jak odkryto, że powierzchnie lodówek i zamrażarek pokryte były rdzą, pleśnią i brudem, a żywność przechowywana była w rozbitych pojemnikach lub pokrytych smarem pudłach.

“Na miejscu nie było środków czyszczących żeby oczyścić i zdezynfekować sprzęt i powierzchnie do przygotowania jedzenia” – wyjaśnił inspektor.

Inna restauracja została zamknięta w Meath gdy inspektor zauważył szczura wychodzącego z odpływu.

Gdy zdarza się taka sytuacja restauracja zostaje natychmiast zamknięta i musi uzyskać ponowne pozwolenie na wznowienie działalności poprzedzone inspekcją.

Szczegółowe informacje na temat przyczyn zamknięcia zostają na 3 miesiące zamieszczone na stronie alertów FSAI.

W listopadzie 2018 roku nakaz zamknięcia otrzymał Galmere Fresh Foods Limited z Ballybrit Upper Industrial Estate w Galway z powodu wprowadzania do obiegu żywności “ready to eat” zawierającej świeżą bazylię, która nie została poddana obróbce termicznej.

 

Zobacz też